газова бутилка
Безопасна ли е газовата бутилка?
24.02.2017
Виж всички

Защо газова уредба?

газов инжекцион

Когато LPG (liquefied petroleum gas) се използва за гориво в двигателите с вътрешно горене, тя често се нарича автогаз или просто газ. В някои страни тя се използва от 40-те години на XX в. като алтернатива на бензина. В други страни, има добавки в течността, които удължават живота на двигателя и съотношението пропан бутан се поддържа много прецизно. Две скорошни изследвания установяват, че вредните емисии и разхода на гориво при двигателите на газ са намалени, но въглеводородните емисии са се увеличили.

Проучванията са на различни мнения за емисиите на СО, едното намира значителни увеличения, а другото – леко повишение при ниско натоварване на двигателя, но значително намаление на високо натоварване.

Предимствата на газта са, че тя не е токсична, не корозира и без никакви добавки има по-високо октаново число от бензина (102-108 RON в зависимост от местните спецификации). Тя изгаря по-чисто от бензина и дизела и не съдържа твърди частици в изгорелите газове.

Газта има по-ниска енергийна плътност от бензина, така че разходът на гориво е малко по-висок (10-15% увеличение), но цената на газта е наполовина на тази на бензина! За запазването на оптималния разход се грижат последното поколение газови инжекциони.

Газта е третото най-широко разпространено моторно гориво в света. През 2008 г. над 13 милиона превозни средства в света се движат на газ. Над 20 милиона тона ( над 7 милиарда галона) се използват годишно като автомобилно гориво.