газова уредба
Газова уредба – фактите
24.02.2017
газов инжекцион
Защо газова уредба?
24.02.2017
Виж всички

Безопасна ли е газовата бутилка?

газова бутилка

По-безопасна, от колкото предполагате!

За да разберем защо газовата бутилка в колата е безопасна, ще сравним как газта се съхранява в сравнение с бензина и дизела.

Бензиновите и дизеловите резервоари са толкова често срещани, че сме ги приели като напълно безопасни. В действителност, всеки един бензинов или дизелов резервоар е еквивалентен на една малка бомба, независимо дали е напълно пълен или почти празен.Въпреки това сме приели конвенционалните резервоари за нещо напълно безопасно в ежедневието ни.

   За да запази минимално тегло на автомобила, производителят изработва резервоарите за бензин и дизел от възможно най тънък материал, като същевременно трябва да запазят формата си, пълни с относително тежкото си съдържание.

   Например, 90 литра резервоар трябва да поеме 64,8 кг. бензин и да запази формата си (дизелът е още по тежък). Най-интересният момент е, че резервоарът е предназначен да направи това САМО, когато е монтиранв превозното средство с болтове и/или каиши на определеното му място. Не и самостоятелен.

Газовата бутилка е съвсем различна по структура от резервоарите за бензин и дизел, тъй като съдържа течност под налягане. Това означава, че е направен от много по дебел и здрав материал. Газовата бутилка е предназначена да задържа горивото под налягане около 12 бара, като всички бутилки се изпитват преди да излязат от завода на 30 бара налягане. Всички газови бутилки се изпитват по този начин, докато бензиновите резервоари се изпитват много по-леко.

Казано просто, ако една пълна газова бутилка и пълен резервоар с бензин паднат от еднаква височина, то резервоарът с бензин ще се пръсне при удара с земята, като балон пълен с вода, докато газовата бутилка просто ще отскочи, може да се деформира, но няма да изпусне съдържанието си.

Относно структурната издръжливост, определено можем да кажем, че газовата бутилка е по-безопасна от конвенционалните резервоари!